vrijdag 14 maart 2014

Méér dan 10.000 mijnwerkers in Romsée nabij Luik 1874-1972

Werkgelegenheid is één van de belangrijkste redenen voor migratie. Op zoek naar middelen van bestaan danwel een regelmatig inkomen zijn mensen bereid om naar een andere plaats, streek of zelfs een ander land te verhuizen. De mijnbouw heeft altijd veel arbeidsmigranten getrokken. Voor de genealoog is het een uitdaging een spoor van die migranten te vinden.

Bij onderzoek naar een voorouder kwamen de twee Limburgse onderzoekers Harold en René Collaris terecht in het archief van de mijn Le Charbonnages de Wérister in Romsée, nabij het Belgische Luik. Ter plekke besloten ze om gegevens van alle mijnwerkers die daar in de loop van bijna een eeuw (1874 tot 1972) hadden gewerkt vast te leggen. Dat resulteerde in twee boeken die in eigen beheer werden uitgegeven, waarin in totaal méér dan 10.000 mijnwerkers worden genoemd. Per mijnwerker werden zoveel mogelijk gegevens vermeld: geboortedatum en plaats, en waar mogelijk ook de ouders en eventuele huwelijkspartner.De mijnwerkers bleken afkomstig uit alle hoeken van Europa en zelfs daar buiten: België, Duitsland, Nederland, Italië, Zwitserland, Joegoslavië, Tsjecho-Slowakije, Roemenië, Portugal, Luxemburg, Oostenrijk, Polen, Engeland, Estland, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Litouwen, Spanje, Turkije, USA, Oekraïne, Syrië, Rusland, Peru, 'Noord‐Afrika', Marokko, Jordanië, Iran, Griekenland, Bulgarije, Algerije en enkele statenlozen.
Onder de dik 10.000 mijnwerkers méér dan 1000 Nederlanders (of mensen die in Nederland of met een Nederlander gehuwd waren). 

De twee boeken zijn getiteld Meer dan 10.000 mijnwerkers van S.A. des Charbonnages de Wérister in Romsée (België) in de periode 1874–1972 en zijn digitaal te raadplegen via de website van Harold en René Collaris:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten