woensdag 15 mei 2013

Crowdfunding documentaire over Zeeuwse emigranten in Brazilië

Arjan van Westen en Monique Schoutsen willen een documentaire maken over 700 Zeeuwen die tussen 1858-1862 naar Brazilië emigreerden. De documentairemakers proberen aan voldoende geld (€ 25.000) te komen via crowdfunding.

Vanaf 1858 werden vaak ongeletterde landarbeiders in cafés geronseld om een nieuw bestaan op te bouwen in Brazilië. Ze werden met mooie beloften gelokt: grondbezit en een mooie eigen woning. Ze vertrokken via de haven van Antwerpen naar Brazilië, om nooit meer terug te keren.
Daar wachtte een bikkelhard bestaan: grondbezit bleek een leugen en de beloofde comfortabele woning was niet meer dan een paar boomstammen met een dak van palmbladeren. Geld om terug te keren naar Zeeland hadden deze mensen uiteraard niet. Dat verklaart waarom er nu in Brazilië families zijn met namen als Boone, Laurett, Heule, Van Schaffel, Smoor, Louwers en Den Hollander. Vandaag de dag spreekt nog slechts een handjevol nazaten van deze pioniers Zeeuws.Mensen die het project willen steunen kunnen op verschillende manieren instappen. Dat kan al vanaf 5 euro. Voor 17,50 euro ontvangen de donateurs het boek Op een dag zullen ze ons vinden: Een Zeeuwse geschiedenis in Brazilië, van Ton Roos en Margje Eshuis.

Zie de website Braziliaanse Koorts voor de mogelijkheden en nieuws over het project. 

1 opmerking:

 1. Sou descendente de Adriaan van den Broecke e Pieternella de Veij emigrados para o Brasil em 1858. Vieram para a Colônia Dona Francisca - atual Joinville. O nome de família foi alterado para van der Broock naquela época.
  Em 1861 vieram outras famílias para a mesma Colônia, conforme registro da lista de passageiros.
  Tenho buscado algum historiador que deseje relatar a história dessas famílias de imigrantes.
  Pela ajuda que possa receber, desde já agradeço.
  Dirceu Wander Broock. dwbroock@gmail.com
  Telefone 44 9850-8124. Campo Mourão - Estado do Paraná.


  BeantwoordenVerwijderen