vrijdag 2 november 2012

Boek: Zo Nederlands als wat. Een Molukse familiegeschiedenis

Het leven van vier generaties van de Moluks-Nederlandse familie Woearbanaran wordt in het boek Zo Nederklands als wat van journalist Linda Huijsmans beschreven. Zij is bevriend met de familie en weet op levendige en betrokken wijze hun familiegeschiedenis te schrijven. 
 
In 1951 arriveerden KNIL-militair Adam Woearbanaran, zijn vrouw Jublina met hun twee dochtertjes uit de Molukken in Nederland. Ze kwamen in woonoord Eerde bij Ommen terecht. Aanvankelijk zou hun verblijf maar tijdelijk zijn, maar ze bleven hier en kregen heel wat nakomelingen in Nederland. Van hen worden de levens van dochter Moni (1948), kleindochter Henriette (1963) en achterkleindochter Aisha (1999) meer in het bijzonder gevolgd. Daarnaast wordt een beeld geschetst van de nadagen van het Nederlandse kolonialisme in Nederlands-Indië en Indonesië, het RMS-ideaal, de treinkapingen van de jaren zeventig en de geleidelijke aanpassing aan de Nederlandse samenleving. Zestig jaar en vier generaties later is de familie ‘zo Nederlands als wat’ geworden, vinden ze zelf. Een literatuurlijst besluit dit sympathieke en goed leesbare boek.

Linda Huijsmans, Zo Nederlands als wat. Een Molukse familiegeschiedenis, 176 pag.'s, Atlas Uitgeverij (Amsterdam 2012), ISBN 9789045011547, prijs € 19,95.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten