maandag 8 oktober 2012

Presentatie over 19e eeuwse emigratie naar de VS

Op het dertigste internationale Congres voor Genealogische en Heraldische Wetenschappen, dat van 24 - 28 september 2012 in Maastricht is gehouden, hielden Mary Risseeuw (USA) en Yvette Hoitink (NL) een lezing over Emigratie uit Nederland naar de VS in de negentiende eeuw. De slides van deze Engelstalige lezing staan nu online.
 
Gedreven door religieuze of economische redenen zijn in de 19e eeuw tienduizenden Nederlanders geëmigreerd. De meesten van hen ging naar de Verenigde Staten, waar zij zich vestigden in staten zoals Michigan, Wisconsin en Iowa. Hun nakomelingen hebben nog steeds een sterke Nederlands-Amerikaanse identiteit, zoals blijkt uit de jaarlijkse tulpenfestivals in verschillende Nederlandse nederzettingen.
Mary Risseeuw en Yvette Hoitink hebben méér dan 20 jaar onderzoek gedaan naar deze emigranten en hun nakomelingenMet gebruikmaking van veel verschillende bronnen hebben zij grote groepen emigranten opgespoord. Dit stelde hen in staat ​​om patronen te ontdekken. Religie, plaats van herkomst en bestemmingen van eerdere geëmigreerde familieleden blijken goede voorspellers te zijn voor de plaats van bestemming van de emigranten.
Tijdens de lezing boden zij een overzicht van deze emigratiegolf, de patronen die ze konden vaststellen en de gehanteerde methoden van onderzoek om de emigranten te volgen. De slides van de powerpoint-presentatie
zij rijk geïllustreerd aan de hand van primaire bronnen en persoonlijke documenten zoals brieven, kaarten en familiefoto's.


Yvette's Dutch Genealogy Homepage biedt verder een hoop handige (Engelstalige) informatie voor mensen die onderzoek doen naar Nederlandse emigranten naar de VS of naar hun voorouders in de Achterhoek (Aalten, Bredevoort, Dinxperlo en Winterswijk).

1 opmerking:

  1. Klaas D. van Zijp18 november 2013 om 16:13

    Stelt u belang in gegevens van negentiende emigranten uti mijn familie?

    BeantwoordenVerwijderen