vrijdag 24 augustus 2012

Naturalisatie van Indische of Indonesische personen 1933-1995

Dennis de Calonne beheert een groeiende database van naturalisaties van Indische en Indonesische personen tot Nederlander. Deze database staat sinds 22 mei van dit jaar online en wordt regelmatig geupdate. Sinds 24 augustus 2012 bevat de database de namen van 7300 personen uit Indië / Indonesië die tussen 1933 en 1995 zijn genaturaliseerd tot Nederlander.

Naturalisatie tot Nederlander gebeurt door het aannemen van een speciale wet. De achterliggende wetsvoorstellen zijn gewoon openbaar, net als andere wetsvoorstellen. Op de archiefsite van de Staten-Generaal worden alle wetsvoorstellen van 1814 tot en met 1995 ontsloten voor het publiek. Uit deze bron put Dennis de Calonne ten behoeve van zijn database. De database bevat naast de namen ook informatie over geboortedatum en -plaats, woonplaats, beroep, gegevens over eventuele echtgeno(o)t(e) en kinderen, eventuele verleningen en wijzigingen van achternaam en een bronverwijzing.

Op de website van het Historisch Genootschap Valkenswaard staat een overzicht van alle naturalisaties van 1850-1934, waaronder ook die van mensen afkomstig uit Indië. Hierover berichtten wij in een eerdere bijdrage aan Migranten dossier@CBG.

6 opmerkingen:

 1. Goed werk van de heer de Calonne. Zeer interessant.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat is de url waar ik de database van de heer de Calonne kan vinden?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De link zit verstopt onder de passage "Deze database staat sinds 22 mei van dit jaar online": http://naturalisaties.decalonne.nl/index.php

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Update: gisteren zijn ook 15.993 gelijkstellingen/toepasselijkverklaringen (1870-1949) toegevoegd, een bewerking door Tj. Schillhorn van Veen. Samen met de tot nu toe 12.007 naturalisaties maakt dat precies 28.000 records. Eerder al zijn de naturalisaties uit de "vroegere periode" toegevoegd, waardoor de naturalisaties nu de periode van 1850-heden beslaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Dennis,
   Super bedankt voor jullie moeite. Eindelijk heb ik een aanknopingspunt van 1 van mijn Molukse voorouders gevonden (Lea Augustina Pattynama). Waar kan ik een exemplaar van de indische staatsbladen inzien (off line of online)?
   Gr. Paul IJsendoorn

   Verwijderen
 5. Dank voor de update. Zie nieuwe blog: http://cbg-migranten.blogspot.nl/2013/06/de-database-naturalisaties-indonesiers.html

  BeantwoordenVerwijderen