dinsdag 26 juni 2012

Sporen van slavernij in Utrecht. Wandelgids, website en app

Niet alleen Amsterdam en Middelburg kunnen vanwege hun havens met de geschiedenis van slavernij worden verbonden, maar ook in een stad als Utrecht zijn sporen van slavernij terug te vinden. Het Centre for the Humanities van de Universiteit Utrecht presenteert vandaag (26 juli 2012) in het Utrechts Archief de tweetalige Wandelgids sporen van slavernij in Utrecht van Esther Captain.
 
In de wandelgids wordt aan de hand van straten in de historische binnenstad van Utrecht beschreven in welke huizen VOC-dienaren, plantagehouders, voormalige slaven en vrijgelatenen uit zowel De Oost als De West en voorvechters voor de afschaffing van slavernij hebben gewoond. Aan de hand van een geïllustreerde plattegrond kan de Utrechtse inwoner en bezoeker op eigen gelegenheid wandelen langs de koloniale en slavernijgeschiedenis van de stad. Bij de Wandelgids hoort ook een website waar o.a. een gratis App kan worden gedownload.

In 2013 wordt de 300e verjaardag van het ondertekenen van de Vrede van Utrecht uitgebreid gevierd. In het verdrag uit 1713, dat een einde maakte aan bijna twee eeuwen (godsdienst-)oorlogen en conflicten, zijn ook afspraken terug te vinden over slavenhandel. Naast 300 jaar Vrede van Utrecht heeft het Centre for the Humanities samen met de Stichting Vrede van Utrecht en Kosmopolis Utrecht in het kader van de Leerstoel van de Vrede van Utrecht deze kant van het verdrag onder de aandacht willen brengen.

Esther Captain (m.m.v. Hans Visser), Wandelgids sporen van slavernij / Walking Guide Traces of Slavery in Utrecht. Utrecht: Centre for the Humanities, 2012, ISBN 978 94 6103 026 9, prijs € 11,90.

De wandelgids is tweetalig (Nederlands en Engels) en is voor particulieren verkrijgbaar bij boekhandels in Utrecht en via internet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten