maandag 5 maart 2012

VOC en Ceylon ca. 1765, in dissertatie over Iman Wilhelm Falck

Onlangs promoveerde Frits van Dulm aan de Universiteit op een biografie van Iman Wilhelm Falck (1736-1785). Uitgeverij Verloren heeft een Nederlandse handelseditie van de dissertatie uitgegeven.

Iman Wilhelm Falck verhuisde als jongeling van Ceylon, het huidige Sri Lanka, naar Utrecht, waar hij rechten studeerde. Hij koos niet voor een bestuurlijke loopbaan in de Republiek, maar voor een ongewisse carrière in Azië. In 1765 werd hij benoemd tot gouverneur van de VOC-vestiging Ceylon, waar hij een einde maakte aan de oorlog met het binnenlandse koninkrijk Kandy. Gedurende twintig jaar toonde hij een eigenzinnige visie op de te volgen politiek ten opzichte van de opdringende Britse macht in India. Zijn matige gezondheid en grote teleurstelling over het weinig krachtige Nederlandse optreden tijdens de Vierde Engelse Oorlog deden hem afzien van een verdere carrière in Batavia. Deze biografie van Falck, gebaseerd op vele herontdekte archieven, geeft een interessant beeld van zijn leven als diplomaat, zijn familieachtergronden, netwerken en intriges en van de handel en de binnen- en buitenlandse politiek in de achttiende eeuw.

Ceylon ca. 1765
Het boek is zeker ook interessant voor (familie-)historici die zich een beeld willen vormen van het leven van Europeanen in Ceylon en India in de tweede helft van de 18e eeuw. In het boek niet alleen ook een beknopte stamboom Falxck, maar ook een overzicht van de jaargenoten van Iman Wilhelm Falck aan de Universiteit van Utrecht (1756) en een overzicht van VOC-gouverneurs en directeuren van Ceylon en onderhorigheden 1697-1796. Handig zijn vooral ook de kaartjes van Ceylon en India met daarop alle relevante plaatsnamen die je in bronnen uit die tijd kunt tegenkomen. (Zie voorbeeld)

Frits van Dulm, 'Zonder eigen gewinne en glorie'. Mr. Iman Wilhelm Falck (1736-1785), gouverneur en directeur van Ceylon en Onderhorigheden, Uitgeverij Verloren 2012, genaaid harde kaft, 453 pag.'s, ISBN 9789087042738, prijs € 45,-.

Op de website van de Universiteit Leiden zal een Engelstalige versie van de dissertatie integraal als PDF in te zien zijn vanaf 9 februari 2014. De genoemde kaartjes, het CV van de auteur en een overzicht van de inhoud zijn nu al digitaal in te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten