vrijdag 23 maart 2012

400 jaar Nederlands-Turkse betrekkingen

In De Verdieping van Nederland, de gezamenlijke expositieruimte van het NA en de KB, is tot en met 30 juni 2012 de tentoonstelling De Prins en de Pasja, 400 jaar Nederland-Turkije te zien. Deze tentoonstelling is geheel gewijd aan 400 jaar handels- en diplomatieke betrekkingen tussen beide landen.
In 1612 kreeg de Republiek het recht om onder eigen vlag handel te drijven in het Ottomaanse Rijk. Dit was het resultaat van een briefwisseling tussen Prins Maurits en Halil Pasja. Het Ottomaanse Rijk was destijds de machtigste staat en de Republiek de machtigste handelsnatie en ze hadden elkaar nodig als bondgenoot tegen de Habsburgers. Cornelis Haga was vanaf 1612 de eerste ambassadeur in het Ottomaanse Rijk. Hij zou dit 26 jaar blijven.

Op de tentoonstelling allerlei vaak prachtig  gekalligrafeerde originele documenten, briefwisselingen,  oude kaarten, prenten etc. Bijgaand als voorbeeld een 18e-eeuws decreet waarin Ottomaanse autoriteiten toestemming geven aan de Nederlandse ambassade in Izmir om voor eigen gebruik wijn te maken.

Zie voor de openingstijden en méér informatie over de tentoonstelling website van De Verdieping. Op Gahetna.nl informatie over andere activiteiten in het kader van het 400-jarig jubileum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten