woensdag 15 februari 2012

Boek: Het land van zijn vader. Een Marokkaanse familiegeschiedenis

Volkskrant-journaliste Greta Riemersma en haar man Saïd kenden elkaar dertien jaar toen ze in 2007 samen met hun drie kinderen naar Marokko emigreerden. Teruggekeerd in zijn geboorteplaats nabij rabat blijkt Saïd nauwelijks iets te weten van zijn familiegeschiedenis. Zijn vader wilde nooit over het verleden praten. ‘Een kameel kijkt niet achterom.’

Greta Riemersma besluit op zoek te gaan naar de geschiedenis van haar man. Zijn vader Ider was de zoon van een kamelenhandelaar, die eerst aan Franse zijde meevocht tegen de nazi’s en daarna tegen de Fransen voor onafhankelijkheid. Hij trouwde met Saïds moeder toen zij 13 jaar was en keerde vervolgens als gastarbeider terug naar Frankrijk. Terwijl ze het verhaal van haar schoonouders reconstrueert, wordt haar echtgenoot geconfronteerd met een emigrantenverleden dat hij altijd, net als zijn vader, uit de weg ging.

Het land van zijn vader vertelt een intrigerende familiegeschiedenis, tegen het decor van een veranderend Marokko. Voor veel mensen met Marokkaanse roots zal dit boek veel inspiratie kunnen bieden. Het boek is genomineerd voor M.J. Brusseprijs 2012.

Greta Riemersma, Het land van zijn vader. Een Marokkaanse familiegeschiedenis, Uitgeverij Podium 2011, 334 pag.'s,  ISBN 978 9057 594 38 0, prijs € 19,50.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten