maandag 13 februari 2012

Boek: De Spaghettiflat, Little Italy in de polder

Niet nieuw, maar zeker nog het signaleren waard: De Spaghettiflat.
In de wijk Poelenburg in Zaandam vestigden zich eind jaren vijftig honderden Italianen in dezelfde flat, die al ras de naam Spaghettiflat kreeg. In het gelijknamige boek schets Daniela Tasca de lotgevallen van de bewoners.

De eerste Italianen die zich begin jaren zestig in de Spaghettiflat vestigden, werkten voornamelijk bij de Amsterdamsche Droogdok-Maatschappij. De ADM beheerde de woningen op de hoek van de Clusiusstraat en de Poelenburg in Zaandam. De leden van deze hechte gemeenschap maakten zich geleidelijk aan de Nederlandse taal en leefwijze eigen, zonder te vergeten dat ze hun wortels hadden in Puglia of Campania, in Napels of in Caserta.

Daniela Tasca (Palermo, 1966) woont sinds 1989 in Nederland. Ze studeerde in Palermo en Amsterdam cum laude af in Engels en taalkunde. Ze is werkzaam als tv-programmamaker en journalist en schrijft theaterstukken. In 2007 verscheen de documentaire De Spaghettiflat. Little Italy in de polder, die ze samen met Tonino Boniotti maakte.
Het boek De Spaghettiflat. Little Italy in de polder is de afsluiting van dat project. Het is een uitgave van Stichting Uitgeverij Noord-Holland (ISBN 978 90 78381 37 2), telt 112 pagina's en kost € 15,-.

Daniela Tasca zal ook een bijdrage leveren aan het Jaarboek CBG van 2012 dat de titel en thema Over de Grens zal hebben.

Zie ook eerdere bijdragen aan Migranten dossier@CBG over Italië.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten