vrijdag 9 december 2011

14 december: Lezing over KIT als kennisbron voor Molukse gemeenschap

Op woensdag 14 december geeft Wim Manahutu, oud-directeur van het Museum Maluku in Utrecht, een lezing over het KIT als bron van kennis voor de Molukse gemeenschap in Nederland.

De Molukse gemeenschap in Nederland behoort sinds 1951 tot de vroegste golf van naoorlogse postkoloniale migranten. In de jaren zeventig kwam de tweede generatie Molukkers voor informatie over hun geschiedenis en cultuur vaak bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) terecht. Nu ligt door de technologie en de sociale media de hele wereld binnen het bereik van een virtuele Molukse kampong, waarin oude verbanden een nieuwe grensoverschrijdende vorm krijgen die generaties met elkaar verbindt.

De lezing gaat over veranderingen in de wijze waarop Molukkers in Nederland zichzelf zien en hoe zij door hun omgeving zijn gezien. Wat vertelt ons dat over ons gezamenlijke verleden en hoe Molukkers en Nederlanders daarmee omgaan? En welke rol spelen instellingen als het KIT, het Tropenmuseum maar ook het Museum Maluku daarbij?

Drs Wim Manuhutu is historicus, tentoonstellingsmaker en erfgoedspecialist. Manuhutu publiceert in diverse media over Molukse geschiedenis en cultuur. In 2011 schreef hij samen met Victor Joseph Molukkers in beeld: Geschiedenis en portretten van Molukkers in Nederland.

Programma
  • 16.30 uur: Inloop met gratis koffie & thee
  • 17.00 uur: Lezing met beeld(en) door Wim Manuhutu
  • 18.00 uur: Einde
Datum: Woensdag 14 december 2011, aanvang lezing 17.00 uur
Locatie: Leeszaal KIT Bibliotheek, Mauritskade 63, Amsterdam
Toegang: € 7,50 / studenten en KIT-leden € 5,00
Reserveren noodzakelijk: Telefoon (020) 568 8462 of email library@kit.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten