woensdag 26 oktober 2011

Vrijstaat van gevluchte slaven in 18e eeuws Suriname

Vanaf het begin van de introductie van zwarte slaven in Suriname zijn er slaven gevlucht, op zoek naar vrijheid. Deze zogenaamde Marrons vestigden zich in de wildernis en vochten verbeten voor hun vrijheid. Over één van de groepen gevluchte slaven, de Okanisi, schreven H.U.E. Thoden van Velsen en Wim Hoogbergen het boek Een zwarte vrijstaat in Suriname. De Okaanse samenleving in de achttiende eeuw. De geschiedenis van de Okanisi is geschreven op basis van uniek materiaal. Dat materiaal bestaat uit verslagen van de koloniale oorlog tegen de Marrons en uit mondelinge overleveringen van de Okanisi.

Een zwarte vrijstaat in Suriname vertelt de geschiedenis van de Okanisi in de achttiende eeuw. Na jaren van strijd kwam de koloniale overheid tot de conclusie dat zij de Marrons niet onderwerpen kon en bood hun in 1760 een vrede aan die door de Okanisi werd geaccepteerd. Het sluiten van de vrede tussen overheid en Okanisi was de erkenning van de eerste ‘zwarte vrijstaat’ in Suriname.

Thoden van Velzen, H.U.E. en Wim Hoogbergen, Een zwarte vrijstaat in Suriname. De Okaanse samenleving in de achttiende eeuw (Leiden 2011) is verschenen bij KITLV Press. Het boek telt 360 pag.'s en kost € 24,90. ISBN: 978 90 67 1837 34. Zie website KITLV.

Zie ook website marwina.nl over de Okanisi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten