donderdag 29 september 2011

10 okt.: Lezing over Limburgse landverhuizers naar Amerika

Irma Lommen-Salden geeft maandag 10 oktober 's avonds in Sittard een lezing met de titel Limburgse landverhuizers naar Noord-Amerika in de 19e eeuw.

Met name in de jaren 60 van de 19e eeuw zochten veel Nederlanders en ook veel Limburgers een beter leven aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Amerika had een magische klank. Vooral de bekende Home-Stead Act van 20 mei 1862 maakte veel enthousiasme los bij potentiële migranten. In deze wet werd emigranten ouder dan 21 jaar of gezinshoofden een flink stuk gratis land (max. 65 hectare) beloofd op voorwaarde dat ze het vijf jaar aan een stuk bewerkten en Amerikaans staatsburger werden. Ze konden na het verstrijken van de vijf jaar het land op hun naam laten schrijven tegen betaling van 10 dollar. (Dit gegeven speelt ook een belangrijke rol in de beroemde Kleine Huis verhalen van Laura Ingalls, die in de VS vast deel uitmaken van het historisch en cultureel erfgoed.)

In haar lezing schetst Irma Lommen-Salden de context van de Limburgse landverhuizing naar de VS en geeft ze voorbeelden van lotgevallen van concrete Limburgse families.

Irma Lommen-Salden houdt zich al lange tijd bezig met de geschiedenis van Limburgse emigranten naar Noord-Amerika. Ze beheert een website die aan dit onderwerp is gewijd en ontving begin 2011 de Limburgse Genealogische Prijs voor haar boek Landverhuizers uit de Westelijke Mijnstreek 1850-1900.

De lezing wordt georganiseerd door LGOG sectie genealogie en NGV afdeling Zuid-Limburg.
Start lezing op 10 oktober om 19.30 uur.
Locatie: Oranje Hotel, Rijksweg Zuid 23 te Sittard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten