vrijdag 26 augustus 2011

TV-serie 'De Slavernij' vanaf 18 sept. bij de NTR

Slavernij en slavenhandel ging gepaard met veel gedwongen migratie. Veel mensen van Surinaamse of Antilliaanse afkomst zullen slaven onder hun voorouders vinden en soms ook (net als sommige Nederlanders) slavenhandelaren of slavenhouders in hun familie.

De Slavernij is de nieuwe televisieserie die de NTR vanaf het najaar 2011 gaat uitzenden. Na de succesvolle geschiedenisreeks De Oorlog nu een nieuwe serie. De serie besteedt aandacht aan een van de meest verzwegen onderdelen van de vaderlandse geschiedenis. Een serie over het Nederlandse aandeel in De Slavernij.

De serie telt vijf afleveringen en start op zondag 18 september. De uitzendingen zullen elkaar dan wekelijks opvolgen, aanvang 20.15 uur, Nederland 2. De Slavernij wordt gepresenteerd door Daphne Bunskoek en Roué Verveer.

Zie de speciale website voor een voorproefje en méér informatie. Ook op de website Geschiedenis 24 wordt aandacht besteed aan de serie, o.a. met een uitgebreid artikel over de beginperiode van de Nederlandse slavenhandel in de eerste helft van de 17e eeuw, vanuit Elmina aan de Goudkust (Ghana) naar Nieuw Holland in Brazilië. Zie hier voor een overzicht van de inhoud van de verschillende afleveringen. In aflevering één wordt o.a. stil gestaan bij verschillende vormen van slavernij door de eeuwen heen. Bij Geschiedenis 24 kunnen vanaf 18 september ook steeds de afleveringen terug worden gekeken: zie terugkijken.

Op de speciale website van de NTR over De Slavernij staat ook een handleiding hoe in negen stappen te zoeken naar je roots. Dat gebeurt met de zoektocht van Roué Verveer als voorbeeld. Stap 1 is bij het schrijven van deze bijdrage al online. De overige acht stappen zullen in de loop van het programma verder worden uitgewerkt.

Zie ook de eerdere bijdragen aan Migranten dossier@CBG over slavenhandel en slavernij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten