maandag 6 juni 2011

Zeeuwen in Amerika

In opdracht van de Provinciale Zeeuwse Courant bracht journaliste Lilian Dominicius bezoeken aan de Verenigde Staten om verhalen op te tekenen van Zeeuwse emigranten. Een kaartje laat haar bezoeken aan het oosten en de midwest van de VS zien. Dat leverde dit rijk geïllustreerde boek in groot formaat op, waarin op chronologische wijze een aantal Zeeuwen en hun levensgeschiedenis in Amerika voor het voetlicht komt. 
De emigratie van Zeeuwen naar de Nieuwe Wereld liep in de duizenden, met name in de 19e en het begin van de 20e eeuw, toen ca. 30.000 Zeeuwen het land verlieten, voor het grootste deel uit Zeeuws-Vlaanderen en de Bevelanden. Vooral Michigan met dorpen als Zeeland en Holland waren geliefde reisdoelen van de Zeeuwen, waarheen families verhuisden als Zwemer, Kwaak, Daane, Risseeuw, Kaat, Hoogland, Was, Kusse en Zonneyville en vele anderen. Het begon in de 17e eeuw met de emigratie van mensen als Roosevelt, maar de grootste vlucht begon in de jaren 1840 met de Afgescheidenen en met een forse toename in de jaren vanaf 1880. Verschillende emigranten en hun families komen aan het woord, eerst op basis van schriftelijke bronnen maar later ook mondeling. Een portrettengalerij van emigranten vanaf 1880 tot ca. 1920 met genealogische notities besluit dit fraai geïllustreerde boek, dat een smakelijke indruk geeft van het leven van deze landverhuizers. 
De auteur is verslaggever bij de PZC. Van haar reizen door de VS en haar onderzoek naar Zeeuwen in Amerika houdt ze een blog bij die ook zeker de moeite waard is: Lilian goes America.

Zie ook het thema 'Zeeland en Amerika' van de website geschiedeniszeeland.nl.
Lilian Dominicus, Zeeuwen in Amerika. Verhalen van emigranten door de eeuwen heen. Uitgeverij de Buitenspelers, Rotterdam 2011, 288 blz., ill. in kleur,  isbn 978-90-71359-38-5, € 29,90

3 opmerkingen:

  1. Prachtig boek, kan het iedereen aanraden! Leuk voor mij is dat mijn vriendin Mary uit Wisconsin hier in voorkomt met een interview.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heb het inmiddels ook geleden. Is een echte aanrader.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Is idd een geweldig boek voor de liefhebber.

    BeantwoordenVerwijderen