dinsdag 26 april 2011

'Winnaars en verliezers' over meningen en feiten in het migratiedebat

29 april verschijnt het boek Winnaars en Verliezers. Een nuchtere balans van vijhonderd jaar immigratie, geschreven door Jan en Leo Lucassen. Het boek is een  spin off van het project Vijfeeuwenmigratie.nl.
In het actuele debat over migratie is het soms moeilijk meningen en feiten van elkaar te onderscheiden. Het debat wordt met hart en ziel gevoerd, hetgeen een helder zicht op de problematiek voor velen vertroebelt. 
Winnaars en verliezers beoogt de meningen aan de feiten te toetsen.

Het boek eindigt als volgt: „Goed gefundeerde kennis is essentieel wanneer we de werkelijkheid beter willen begrijpen en politieke debatten op een zinvolle manier willen voeren. En dat staat los van ieders persoonlijke opvattingen over de wenselijkheid van immigratie of multiculturaliteit. Wij kunnen ons dan ook geheel en al vinden in de volgende, aan de New Yorkse senator Patrick Moynihan toegeschreven, woorden: “Iedereen heeft recht op zijn eigen meningen, maar niemand heeft recht op zijn eigen feiten.”‟

Leo Lucassen (1959) is hoogleraar sociale geschiedenis aan de Universiteit Leiden en voorzitter van het Centrum voor de Geschiedenis van Migranten (CGM). Hij publiceerde onder meer The Immigrant Threat (2005) en samen met Wim Willems Gelijkheid en onbehagen (2006) en Waarom mensen in de stad willen wonen (2009). Jan Lucassen (1947) is als senior medewerker verbonden aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Met Rinus Penninx schreef hij Nieuwkomers, nakomelingen, NederlandersWinnaars en verliezers is de spin off van Vijfeeuwenmigratie.nl, een online initiatief van het CGM in samenwerking met het IISG en LOM-samenwerkingsverbanden. Samen publiceerden Jan en Leo Lucassen onder meer nog de bundels Migration, Migration History, History (1997) en Migration History in World History (2010). (1994).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten