zaterdag 16 april 2011

Staten van vreemdelingen in Londen, 1523-1625

De Huguenot Society of London gaf begin 20e eeuw vier boeken uit met de titel Returns of aliens, dwelling in the city and suburbs of London, from the reign of Henry VIII to that of James I.
Met andere woorden 'de staten van vreemdelingen in Londen'.  Dat waren in de periode 1523-1625 veelal Vlamingen en Hollanders, die om wille van het geloof waren gevlucht naar Engeland.
De boeken zijn samengesteld op basis van gegevens uit de lidmatenregisters van de Nederlandse kerk in Austin Friars, kerkelijke en wereldlijke belastingen,'vreemdelingen' registraties etc.  Aan de dtb van Austin Friars werd eerder een bijdrage gewijd van Migranten dossier@CBG. Zie hier.

De vier delen Returns of Aliens zijn gedigitaliseerd voor Internet Archive:

De alfabetische volgorde van de index is naar Nederlandse maatstaven natuurlijk weer erg onhandig. Waar wij alfabetiseren op hoofdbestanddeel van de achternaam alfabetiseert men elders meestal op voorvoegsel. Dat leidt er toe dat synonieme namen op verschillende plaatsen worden terug gevonden.

Van den Straten, Van der Straten en Van Straten laten veel ruimte voor tussenliggende namen. Straten van, Straten van den, Straten van der staan gewoonlijk vlak achter elkaar. Om verder nog maar te zwijgen van spellingsvarianten met ae, ontbrekende n en wat dies meer zij

Links en rechts zijn de boeken verrijkt met aantekeningen. Met name de index (zie afb.). Dat kan wel eens handig zijn.


Met dank aan Peter Teunissen op Archiefforum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten