woensdag 6 april 2011

Duizenden Antilliaanse en Surinaamse foto´s 1886 - 1970

Duizenden Antilliaanse en Surinaamse foto's uit de collectie van de Fraters van Tilburg zijn sinds april jl. voor iedereen toegankelijk via www.caribischerfgoed.nl.
De Fraters van Tilburg maakten de foto's tussen 1886 en ca. 1970. Het grootse deel bestaat uit amateurkiekjes die individuele fraters maakten tijdens hun werkzaamheden in de West. Een kleiner deel werd gemaakt door professionele fotografen. Op de foto's komen alle soorten hoogtijdagen voorbij, maar er zijn (gelukkig) ook foto's van het gewone dagelijkse leven.


Tot voor kort waren de foto´s niet voor het publiek beschikbaar. Maar dankzij de samenwerking met Stadsmuseum Tilburg en de Stichting Cultureel Erfgoed Caribisch gebied & Nederland (CECN) en niet te vergeten de Tilburgse hoogleraar Arnoud-Jan Bijsterveld is daar nu verandering in gekomen.
Via de speciale website www.caribischerfgoed.nl krijg je niet alleen toegang tot de foto´s, maar ook tot allerlei achtergrondinformatie. De databank zelf maakt feitelijk deel uit van de bredere beeldbank van Regionaal Archief Tilburg. Je kunt ook direct naar de foto´s van de Fraters.
Het is een interactieve databank, waar je als bezoeker ook informatie kunt toevoegen of herinneringen kunt delen.

De Antillen zijn beter vertegenwoordigd dan Suriname. Voor méér Surinaamse foto's verwijzen we naar deze collectie.

Zie voor méér achtergrondinformatie het artikel De Caraïbische fotocololectie van de Fraters van Tilburg, door Ton de Jong en Jeroen Ketelaars in OSO, Tijdschrift voor Surinamistiek en het Caraïbisch  Gebied van april 2011. Zie website.Met dank aan website Erfgoed Brabant
Zie ook weblog Regionaal Archief Tilburg van 20 april 2011.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten