maandag 28 maart 2011

Opgroeien als Italiaanse in Istanbul 1933-1954

Bij Uitgeverij Tilia Levis te Berlicum is onlangs verschenen Een handkus van Atatürk. Opgroeien in Istanbul 1933-1954. Het is een boek over het leven in Istanbul vlak vóór en ná de Tweede Wereldoorlog gezien door de ogen van Gisella Minach, die daar als Italiaans staatsburger geboren en getogen is. Haar verhalen zijn geordend en geredigeerd door Pieter Stokvis. 

In 1954 kwam Gisella Minach (* Istanbul, 20 maart 1933) als 21-jarige bruid uit Istanbul naar Nederland. Haar achtergrond was heel anders dan die van hedendaagse importbruiden uit Turkije, want als Frans sprekende Italiaanse staatsburger was zij afkomstig uit de groep van buitenlandse ingezetenen. Hun aanwezigheid en die van christelijke minderheden en joden gaven Istanbul een multicultureel karakter.

In haar herinnering gaat zij terug naar de stad van haar jeugd, toen minderheden en islamitische Turken naast elkaar leefden zonder zich om integratie te bekommeren.  Na de oorlog werd de situatie voor de minderheden steeds moeilijker en nam de druk om Turks te spreken toe. Op de kunstacademie worstelde zij dan ook met de vraag of zij haar Italiaanse identiteit moest inruilen voor een Turkse. In het boek zijn autobiografische elementen en persoonlijke observaties verweven. Eerst vertelt zij over haar familieachtergrond, de multiculturele stadssamenleving, het gezelschapsleven en haar woonomgeving, vervolgens over haar kinderjaren, de Italiaanse scholen, haar vriendinnen en haar opleiding aan de kunstacademie en in het atelier van Bedri Rahmi Eyüboğlu. In de verhalen over haar lotgevallen en die van haar familie komt de fascinerende culturele veelvoud van Istanbul tot leven, die nu tot het verleden behoort. 

Gisella Minach (1933) bezocht de kunstacademie in Istanbul en studeerde Frans in Leiden. Zij is werkzaam geweest als vertaalster en als docente Frans.
Pieter Stokvis (1947) houdt zich als cultuurhistoricus (tot 2010 universitair hoofddocent) vooral bezig met egodocumenten en de geschiedenis van het dagelijks leven.

Een handkus van Atatürk telt 197 pag.'s en  54 illustraties en kost  €18,95. ISBN 978 90 71633 12 6.
Verkrijgbaar bij de betere boekhandel of via uitgeverij@uitgeverijtilialevis.nl.

2 opmerkingen:

 1. Great post! I want to see a follow up to this topic

  cialis

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Great thoughts you got there, believe I may possibly try just some of it throughout my daily life.
  ---------------------------------------------------------------------------------------
  Australische Immigratie

  BeantwoordenVerwijderen