maandag 17 januari 2011

Curaçao: overlijdens BS 1831-1919 in Genlias

Afgelopen weekeinde zijn de indexen van de BS Overlijdensakten van  Curaçao over de jaren 1831-1919 toegevoegd aan Genlias. Het gaat alles bij elkaar om 48.506 akten. De geboorteplaatsen en -data, de districten van overlijden en het al dan niet overleden zijn van de ouders zijn door het team van de Werkgroep Genlias van het Nationaal Archief doorgeschoven naar het veld "Opmerking". Daarvoor waren geen aparte velden in Genlias beschikbaar. De districten zijn van belang omdat de akten per district werden genummerd. Zo komt elk aktenummer vijf keer per jaar voor.

Bij de geboorteplaatsen blijkt dat circa 10% van de overledenen niet op Curaçao is geboren. Er zijn natuurlijk veel immigranten uit Columbia en Venezuela (soms aangeduid met "de Indiaansche kust"), maar er komen ook veel mensen van de andere Antillen en uit andere landen in het Caraïbisch gebied (b.v. Suriname). Een grote groep komt voorts uit allerlei landen in Europa, waarbij Nederland uiteraard een prominente plaats inneemt. De plaatsnamen lopen daarbij van Aarlanderveen over Baarderadeel, Leeuwarden en Middelburg naar Zwolle.

Een waarschuwing is hier wel op zijn plaats: veel plaatsnamen komen in méér landen voor. Dat geldt vooral voor de Spaanse plaatsnamen. Soms staat erbij dat een plaats in Venezuela, Columbia, Cuba of Spanje ligt, maar vaak is dat ook niet vermeld. Dat maakt het onderzoek natuurlijk aanmerkelijk interessanter. Kijk bijvoorbeeld maar eens in een atlas hoe vaak de plaatsnamen Valencia en Santa Cruz voorkomen.

Met dank aan Rob Huijbrecht van Werkgroep Genlias van het Nationaal Archief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten