maandag 18 oktober 2010

Suriname: SSG, tijdschrift, websites en boeken

Mensen die onderzoek doen naar Surinaamse roots kunnen voor een voortvarende start terecht bij de Stichting voor Surinaamse Genealogie. De SSG heeft een eigen website en geeft al een jaar of tien het tijdschrift Wi Rutu uit. Op de website wordt een handig overzicht gegeven van de inhoud van Wi Rutu door de jaren heen. Door donateur te worden van de SSG wordt men tevens abonnee van Wi Rutu. Ook dat kan via de website.

De SSG geeft ook bronnenpublicaties uit. De eerste in de reeks is getiteld Grafzerk en Suikerwerk, namen op oude grafstenen in Suriname en Brits Guyana, van Fred. Oudschans Dentz. Recent verscheen Overlijdensadvertenties en onbeheerde boedels 1800-1828, door John Sang-Ajang. Deze bronnenpublicaties zijn ook te bestellen via de website van de SSG.


Op de website van het Nationaal Archief van Suriname vind je een beeldbank en aardig overzicht van de geschiedenis van Suriname. Daarbinnen ook een overzicht van plantages die zo'n belangrijke rol speelden in de Surinaamse geschiedenis, met allerlei bijzonderheden over eigenaars en geschiedenis van die plantages.

Het Nederlandse Nationaal Archief onderhoudt een website met de Historische Database Suriname. Op die website vindt je persoons- en gezinsgegevens van mensen die in de tweede helft van de negentiende- en in de twintigste eeuw (tot aan de Tweede Wereldoorlog) als contractarbeider naar Suriname zijn vertrokken. De database is onderverdeeld in een Hindoestaanse, Javaanse en Chinese database.

Bij het Centraal Bureau voor Genealogie verscheen in 2009 de onderzoeksgids Sranan famiri, van Pieter Bol & Jean Jacques Vrij, als nummer 5 in de serie Voorouders van Verre. Sranan famiri is erg handig als handleiding voor onderzoek naar Surinaamse voorouders, en geeft allerlei tips en verwijzingen naar relevante archieven, collecties en publicaties. Daarnaast is het boek ook interessant voor mensen die meer willen weten over de bevolkingsgeschiedenis van Suriname. Sranan famiri kost € 19,50 (Vrienden CBG € 17,-) en is te koop via de website van het CBG.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten