dinsdag 28 september 2010

Frankrijk: onderzoek naar Franse voorouders

Mij bereikte het verzoek om wat aandacht te besteden aan onderzoek op internet naar Franse voorouders in Franse archieven. Veel Nederlanders hebben namelijk Franse voorouders. Ze stammen dan af van bijvoorbeeld gevluchte Hugenoten uit de 17e eeuw, vluchtelingen tijdens de Franse Revolutie of Napoleontische soldaten uit begin van de 19e eeuw.

De Franse archieven zijn strikt departementaal ingedeeld. Wanneer een plaats van herkomst in Frankrijk bekend is is het soms moeilijk om die te localiseren. Op deze website vind je een uitputtend overzicht van de huidige Franse dorpen en steden waardoor de streek van herkomst mogelijk bepaald kan worden.
Hou er rekening mee dat tijdens en na de Franse Revolutie de namen van provincies, dorpen en steden soms veranderd zijn. Zie deze kaart en lijst met oude provincienamen die werden vervangen door de departementen. Plaatsnamen veranderden doordat verwijzingen naar nieuw ingevoerde departementen werden ingevoerd en heiligennamen soms werden vervangen. De (soms tijdelijke) namen tijdens de revolutie waren af en toe ronduit lachwekkend. Wat de denken van Ville-sans-nom voor Marseille?
Op deze website kun je plaatsnamen zoeken en vertalen geselecteerd op pre-revolutionaire naam of juist geselecteerd op post-revolutionaire naam. Op de 18e eeuwse Carte de Cassini kan een dorp worden gelokaliseerd met bijbehorende gehuchten. De kaart toont de naamgeving zoals die vóór de Franse revolutie gangbaar was.

Zo gauw bekend is uit welke streek in Frankrijk de voorouders afkomstig waren kan de Franse zoektocht echt beginnen. Een handige startplaats is de website www.guide-genealogie.com. Daarop kun je je oriënteren betreffende Frans genealogisch vocabulair en de mogelijke zoekstrategiën. Op die website staat ook een handig overzicht van departementale en andere archieven en de bijbehorende websites. Zie: www.guide-genealogie.com/guide/archives_adresses.html

  
Uiteraard kun je daarvoor eveneens terecht op de overheidswebsite over het Franse archiefwezen. De Franse archieven hebben ook samen met de Fédération française de généalogie een portaalsite waarop onderzoekers de weg wordt gewezen.
Net als in Nederland bestaan er in Frankrijk een hoop regionale genealogische verenigingen die je mogelijk verder kunnen helpen bij je onderzoek. Zie daarvoor dit overzicht van regionale genealogische organisaties.

Sommige Hugenoten waren vóór hun vlucht ergens in Frankrijk dominee. Grote kans dat je ze dan terug vindt in de database van de gespecialiseerde website Les pasteurs des Églises Protestantes de France
Er bestaat ook een lijst van geguillotineerden tijdens de Franse Revolutie. Daarop vind je misschien familieleden van voorouders die tijdens de Franse Revolutie naar Nederland zijn gevlucht.

Op de onvolprezen website Cindy's List is uiteraard ook een sectie gewijd aan Frankrijk. Daarop nog een keur aan ingangen voor onderzoek naar Franse voorouders.

1 opmerking:

  1. waar kan ik info inwinnen kwestie familienaam gournay of een andere schrijfwijze gevlucht naar Ruiselede anno 1560

    BeantwoordenVerwijderen