donderdag 23 september 2010

Australië: databases en dossier over emigranten

Met name ná de Tweede Wereldoorlog was emigratie een actueel thema in Nederland. Australië was een populaire bestemming onder Nederlanders die elders een nieuw leven wilden beginnen. Duizenden trokken daar naar toe. Voor familiehistorici  zijn emigranten vaak moeilijk te traceren. In het land van herkomst laten mensen meestal weinig sporen achter die uitwijzen waar migranten naartoe zijn vertrokken. Daardoor kunnen genealogen geëmigreerde verre achterneven en -nichten vaak niet meer traceren.
Het Nationaal Archief onderhoudt een website getiteld Van Nederland naar Australië: emigranten 1946-1991. Daarop niet alleen achtergrondinformatie, maar ook een database met Nederlandse Australiëgangers waarin gezocht kan worden op achternaam.
Bij Ancestry.com kun je zoeken in 14 miljoen records van de Australian Immigration Collection 1788-1923.
Geschiedenis.vpro.nl onderhoudt op internet een dossier gewijd aan de relatie tussen Nederland en Australië, waarin met name ook boeiende illustratieve beeld- en geluidsfragmenten over Nederlandse emigranten.

In zijn weblog doet Eric Hennekam op 13 september 2010 verslag van zijn zoektocht naar de 100.000-ste Nederlandse emigrant naar Australië. In dat verslag worden een hoop nuttige tips en websites genoemd die kunnen helpen bij speurtochten naar Australische verwanten. Zie weblog Eric Hennekam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten