woensdag 28 juli 2010

Geschiedenis van immigratie in Nederland: vijfeeuwenmigratie.nl

'Naar schatting 98% van de Nederlanders heeft buitenlandse voorouders'. Met die stelling opent de website vijfeeuwenmigratie.nl. De website is een initiatief van het Centrum voor de Geschiedenis van Migranten, speciaal voor iedereen die interesse heeft in de geschiedenis van migratie naar Nederland.
In de beelden, verhalen en documenten over de Nederlandse geschiedenis is de betekenis van migratie en migranten veelal onderbelicht gebleven. De website vijfeeuwenmigratie.nl streeft naar het zichtbaar en toegankelijk maken van al bestaand materiaal over dit onderwerp. Op de website komt de immigratie uit alle mogelijke landen van de wereld aan bod. Er kan zowel thematisch, per periode als per land van herkomst worden gezocht.


Naast de informatie op de website zelf zijn ook verschillende collecties van musea en archieven via deze website te doorzoeken op sporen van migranten. De collecties van de volgende erfgoedinstellingen zijn te doorzoeken:
 • Amsterdams Historisch Museum
 • Gemeentearchief Rotterdam
 • Historisch Beeldarchief Migranten
 • Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis
 • Archief Eemland
 • Een kleine selectie van Museum Maluku
Op de website is daarnaast ook ruimte gemaakt voor bijdragen van deskundigen, amateurhistorici en bezoekers van de website. Met een inlogaccount kunnen bezoekers hun eigen 'erfgoed' toevoegen door (persoonlijke) verhalen, foto's en filmpjes te uploaden. Ook kan gereageerd worden op berichten op de website.

  1 opmerking:

  1. mooi man
   ook veel info over de geschiedenis van het beleid?

   BeantwoordenVerwijderen