dinsdag 27 juli 2010

Molukse voorouders: museum, beeldbank, kaarten en een onderzoeksgids

Mensen die op zoek zijn naar hun Molukse voorouders kunnen een mooie start maken in het Museum Maluku in Utrecht. In het MuMa ligt de nadruk op de levensgeschiedenis van de Molukkers die in 1951 naar Nederland kwamen. Hun geschiedenis en ervaringen staan centraal, en deze aanpak helpt de aanstaande familiehistoricus om de juiste vragen te formuleren en de eerste zoekrichtingen vast te stellen.


Het KIT in Amsterdam heeft een schat aan koloniale kaarten gedigitaliseerd, waaronder ook kaarten van de Molukken. Deze zijn online te raadplegen.
Voor ander beeldmateriaal is het KITLV te Leiden een mooi adres. In hun online beeldbank is veel fotomateriaal over de Molukken te vinden.

Voor alle mogelijke vragen over de geschiedenis van de Molukken, de Molukse migratie naar Nederland en de best mogelijke handleiding voor onderzoek naar de Molukse familiegeschiedenis kunt u terecht in de onderzoeksgids Silsilah Maluku (Molukse stamboom) van Ron Habiboe, die is verschenen als deel 1 in de serie Voorouders van Verre. Silsilah Maluku is te koop via de website van het CBG, en kost € 17,50 (Vrienden CBG € 15,50) incl. verzendkosten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten